17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνικής Αυτογνωσίας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με τα 220 σωματεία-μέλη της από όλη τη χώρα, έχει να παρουσιάσει μια ιστορική πορεία 44 χρόνων, με συνεχή δημιουργική παρουσία και ουσιαστική προσφορά σε Εθνικά, Ιστορικά, Πολιτιστικά και Κοινωνικά θέματα.
Η Ομοσπονδία μας, επί 16 χρόνια σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία και τις κατά τόπους Νομαρχίες και Δήμους, διοργανώνει Πανελλήνια Συνέδρια Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία, με την συμμετοχή Ποντιακών Συλλόγων απ΄ όλη την Ελλάδα, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες και πολιτικοί ανάλογα με τη θεματική του Συνεδρίου, παρουσιάζουν αξιόλογες εισηγήσεις.
Τα μέχρι τώρα συνέδρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Φλώρινα, Σέρρες, Κατερίνη, Καβάλα, Αθήνα, Πειραιάς, Ζάλογγο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ορεστιάδα κ.α.) σημείωσαν τεράστια επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Φέτος μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εύξεινου Λέσχη» Ποντίων Ηρακλείου Κρήτης και του Συλλόγου Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία» το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία, θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2016. με θέμα: «Ιστορικές και νομικές παράμετροι της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής».
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο «Aquila Ατλαντίς».
Για όλους εμάς, κάθε συνάντηση των Ποντιακών Σωματείων, Ποντίων και φιλοποντίων είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε, πως ως απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που πριν τρεις χιλιάδες χρόνια διεύρυναν τον Ελληνισμό στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, συνεχίζουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες που παραλάβαμε.
Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 400 αντιπρόσωποι, ποντιακών σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες θα αναφερθούν σε θεματικές ανάλογες με την εθνική αυτογνωσία.

Εισηγητές:

-Θεοδόσης Κυριακίδης
Θεολόγος, Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Ελληνική πραγματικότητα στην επιστήμη, στην πολιτική και τον δημόσιο λόγο».

-Νίκος Μιχαηλίδης
Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Princeton(Αμερική)
«Τα βάρη του παρελθόντος: Συλλογική Μνήμη και εκδημοκρατισμός στην Τουρκία».

-Σπυρίδων Σφέτας
Αναπληρωτής Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας ΑΠΘ
«Η ανάδυση του τουρκικού εθνικισμού και η τύχη των χριστιανών της Ανατολής(1913-1923)».

-Δημήτριος Κοτρόγιαννος
Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης
«Η Γενοκτονία των Ποντίων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

-Κασπάρ Καραμπετιάν
Πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης
«Η Γενοκτονία των Αρμενίων και οι ευθύνες της Τουρκίας για επανορθώσεις»

-Ευστάθιος Ι. Θεοφανίδης
Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου , Υποψ. Διδάκτωρ Ποινικών&Εγκληματολογικών Επιστημών Α.Π.Θ, Ειδικός Εισαγγελέας κατά της Ρατσιστικής Βίας και Ξενοφοβίας.
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: διεθνής και ευρωπαϊκή της διάσταση υπό τους κανόνες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η ελληνική πραγματικότητα υπό το φως του Ν.4285/14».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 2021. 102 χρόνια μετά ....